Повишеното ниво на градски шум увеличава риска от деменция. Това установи

...
Повишеното ниво на градски шум увеличава риска от деменция. Това установи
Коментари Харесай

Градският шум увеличава риска от деменция

Повишеното равнище на градски звук усилва риска от деменция. Това откри проучване, в което са взели присъединяване над 5 хиляди американци на възраст над 65 години. При 30% от участниците лекарите са диагностицирали леки когнитивни нарушавания, а 11% към този момент са били с Алцхаймер. За да ревизират по какъв начин равнището на градския звук може да повлияе на сходни нарушавания, учените ревизирали изискванията, в които участниците в опита са живели през последните 5 години и какво е равнището на звук покрай домовете им.

Оказало се, че при звук, преизпълнен с 10 децибела допустимите равнища, нищожно смъкване на умствените функционалности се следи с 36% по-често, а вероятността от развиване на Алцхаймер – с 30%. Тези данни свидетелства, че нарасналото равнище на звук в градовете може да окаже въздействие върху мозъчната активност на възрастните хора, съобщи Сара Едър – един от създателите на изследването.

По данни на СЗО, към 50 милиона човека в целия свят страдат от деменция, а две трети от тях имат Алцхаймер, съобщи БГНЕС. Броят им се усилва всяка година и съгласно някои прогнози, до 2050-а те може да надвишават 130 милона.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР